Utazáskor filmezek

Utazáskor filmezek

Tökéletes hang (2012)

2015. február 17. - Kuszkusz

Tökéletes hang - Pitch Perfect (2012)

 

Tudom, nem mostani film, de mivel ma kb. hatodjára nézem meg a folytatásának az előzetesét, így gondoltam pusztán tiszteletből és szeretetből kinyilvánítom véleményem Háj Amy és barátai kis történetéről. Igen, ez egy teljesen tipikus hollywoodi sablonvígjáték a kiszámítható történetekkel, kétdimenziós(nak tűnő) karakterekkel és a bugyuta romantikus szállal. De! Ott van az a böhöm nagy de! Ezeken kívül egy hihetetlenül szerethető és a kor problémáival foglalkozó alkotás, amelyről illik beszélni. Egyik szavammal meghazudtolom a másikat, de majd az írásom végére talán megértitek, hogy mire is gondolok. 

 

A sztori is teljesen sablon: Egy új lány, új suli, új barátok. Beca (Anna Kendrick) az egyetemen a beilleszkedésre képtelen, de mégis összehozza a sors az iskola női a capella kórussal, aminek hamar a tagjává is válik. Ennek köszönhetően a tinifilmek alapjául szolgáló szerelmi szál is utat tör magának és Beca is barátokat szerez.

 

Azta micsoda kasszasiker! Avagy mégsem. A szereplők random karikatúrák: A csendes ázsiai, a hosszúcombú nimfomán, a parancsolgató ribanctanonc, illetve a nagy kedvencem, Háj Amy. Önmaguk karikatúrái, kivéve a főszereplőt, Becát. Beca teljesen hátköznapi, általános problémákkal, bármelyik tini, vagy fiatal felnőtt lány/nő magára ismerhet benne. Az eltúlzott karaktereket ellensúlyozza a teljesen földi, 100%ig ember, Beca jelenléte. Ezért is nem csap át a film egy állati nagy marhaságba. Ha már a karakterek... Fat/Háj Amy az utóbbi évek egyik legkedvelhetőbb és legszeretetreméltóbb karaktere, akinek a megformálására Melissa McCarthy túl idős lett volna, így hát előszedtek egy hasonló komikát, Rebel Wilsont. Aki egy Ellen interjút is látott a csajjal, az értheti, hogy mire gondolok, ha azt mondom, hogy teljesen zakkant a csaj. De olyan szinten, hogy néha egy mondata után szétröhögöm a fejem, annyi mennyiségű marhaságot képes beszélni. Anna Kendrick egérre hajazó arca és fogsora eleinte irritáló, de igazából kezdem őt is megkedvelni (az Alkonyat filmeket soha nem bocsátom meg neki!). A többi karaktert nem emelném ki, mert még rengeteget írnék róluk, de maradjunk annyiban, hogy az összes karakter hatalmas fejlődésen megy át a film során, amiből a kis kétdimenziós alap karakterekből igazi, 3D-s emberek válnak.

 

Mivel zenés vígjáték, így nem hagyhatom ki, hogy írjak a filmben megszólaló dalokról. A régebbi zenék kedvelőjeként kellemes meglepetés ért, mikor meghallottam Madonnától a Like a virgint, vagy Pat Benatartól a Hit me with your best shot-ot. Kellemesen csalódtam, mert arra számítottam, hogy mai zenékkel lesz telenyomva és csupa olyat hallok majd, amiről eddig fogalmam sem volt. Hatalmasat tévedtem. Nem is beszélve arról a tényről, hogy azt hittem, hogy nem csak a tényleges fellépéseken és a gyakorlásokon énekelnek majd, hanem teljesen véletlenszerűen dalra fakadnak majd egy egy monológ alatt. Szerencsére nem így lett, néha attól kiráz a hideg, ha egy szereplő a korábban elkezdett monológját énekelve folytatja.

 

A filmnek eszméletlen humora és szerethetősége mellett negatívuma is van. Ha nem lenne ennyire sablonos a sztori és ilyen klisékkel teli a szerelmi szál, akkor nem csak egy hangosan nyerítős, évek múlva is ismételgethető vígjátékról beszélnénk, hanem egy, a Nulladik órához hasonló tini kultfilmről. Háj Amy táncát és futási technikáját lehet nem lehet elfelejteni, ám azt kívánom, hogy bár ugyanennyi emlékezetes dolog kapcsolódna több karakterhez is én nem csak Ő rá bízták volna a szórakoztatás oroszlánrészét.

Amúgy hihetetlenül aranyos (nem tudom mennyire jó jelző ez egy ilyen filmnek, főleg a rókázós rész után) és vicces film, amit évente egyszer legalább le kellene pörgetni. Amit az én kis filmbuzi szemem lát, de a másé lehet nem, hogy a dögös vörös a Barden Bellákból a kiscsaj a Gorillabácsiból. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kekpega.blog.hu/api/trackback/id/tr627183843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fubiii 2015.02.17. 19:55:15

Azt hiszem hogy a hétvégén újra meg kell néznem ezt a filmet!! ;)

Kuszkusz 2015.02.19. 20:49:48

Jó szórakozást hozzá! :)
süti beállítások módosítása